Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Van tehuis naar huis

Architecten Soeters en Van Eldonk krijgen in 1997 de opdracht om de ‘ziekenhuissfeer’ van de gesloten psychogeriatrische inrichting De Buitenhof te veranderen in een huiselijk, kleinschalig en vertrouwd thuis voor bewoners en verzorgers. De toepassing van kleuren in het interieur speelt daarbij een belangrijke rol. Gesprekken tussen ontwerpers en opdrachtgever wezen uit dat niet felle en agressieve kleuren zoals hardblauw en hardrood het wooncomfort zouden verhogen, maar lichte, intensieve en uitgesproken kleuren. Het interieur van De Buitenhof bestaat daarom uit een zacht verloop van groenen, gelen, roden, paarsen, blauwen en weer terug naar groenen.

Deze integratie van kleur en ruimte levert een rijk en overzichtelijk palet op dat de identiteit van de verschillende verdiepingen en de onderlinge samenhang versterkt. Daarbij zijn in de kleurrijke lambriseringen en wanden de noodzakelijke ingrepen voor zorg en veiligheid onopvallend verwerkt. De persoonlijke leefsfeer van de bewoners krijgt extra nadruk door een eigen voordeur en een persoonlijk naambordje, dat het gebruikelijk schuifbordje, dat gemakkelijk te vervangen is na overlijden, vervangt.